Friday, February 16, 2007

"Alles draait om S Factor!"


AMSTERDAM - De slaapkamerogen van Richy scoren beter dan de prachtige stem van Anja. Bij het zien van X Factor, Sterren dansen op het IJs en Dancing on Ice moge het duidelijk zijn; of een kandidaat een ronde verder komt ligt niet alleen aan zijn of haar prestaties. Maar vooral aan of u het de kandidaat gunt...
Speciaal voor ons verdiepte psycholoog Monique Schouten zich in de kwestie. Zij is duidelijk: „We stemmen meer op de mens dan op zijn prestaties. Zij heeft er zelfs een nieuwe term voor: "De s Factor"




"Of kandidaten wel of niet doorgaan hangt niet zozeer af van de x factor, maar van de s factor. Met de s van subjectief. Die wordt bepaald door de voor- en afkeuren van de kijkers, hun geschiedenis, ervaringen, humeur, cultuur, geslacht, leeftijd, projecties¿ Hartstikke subjectief, dus!”
Vervolgt: „Nederland stemt ook graag op de underdog. Een goed voorbeeld daarvan is natuurlijk de 67-jarige X Factor-kandidaat Dorine. Mijns inziens dankte zij veel stemmen aan het feit dat ze op leeftijd is. Ze was weliswaar getalenteerd, maar viel toch vooral op omdat ze ’bejaard’ is en daardoor een beetje uit de context. Niemand ging een poster van haar boven het bed hangen... Dat Henkjan zo lelijk deed, werkte nog eens extra in haar voordeel. Daarmee maakte hij van haar nog eens extra een underdog. Ik vermoed dat Idols-RaffaĆ«la daar destijds ook flink wat stemmen aan te danken heeft gehad. Zijn mening over haar zwangerschap heeft haar geen windeieren gelegd.”

No comments: